Interreg Central Baltic
EU
<JAUNUMI

4. Interesantās vēstures vakars


Pašu vai zemnieku audzēti dārzeņi, pļavā vāktas zālītes garšvielām vai ārstnieciskām tējām un mežā gādātās savvaļas veltes ir tās iezīmes, kas raksturo Latvijas virtuves tradīcijas. Arī mūsdienās.

Bet vai šādas gastronomiskās tradīcijas bijušas jau viduslaikos? Kādus produktus uzturā lietoja, kā tos pagatavoja un pasniedza Hanzas laika Straupes iedzīvotāji? Vai kino industrijas radītais priekšstats, kur galdu klāj cepti cūkas stilbi, brangi alus kausi, lieli maizes klaipi un kāds dārzenis vai auglis, atbilst tam, ko par viduslaiku gastronomijas tradīcijām liecina vēstures materiāli?

Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes aicinām meklēt 1. februārī plkst. 18:00 Mazstraupes pilī (Straupes pamatskolā), kur projekta „"Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)” ietvaros Pārgaujas novada pašvaldība rīko ceturto Interesantās vēstures vakaru. Pasākuma laikā noritēs tikšanās ar Turaidas muzeja direktores vietnieci Dr. hist. Viju Stikāni, kas iepazīstinās ar savu pētījumu un stāstīs par Viduslaiku Hanzas gastronomiju Straupē un tās apkārtnē.

Aicināti senās vēstures interesanti, īpaši tie, kam tuva ēdiena kultūra, vēsture un pagatavošanas māksla!